FD: Vakbondsleden stemmen in met cao Metalektro | 19 maart 2019

De cao Metalektro is definitief vastgesteld nu ook alle bonden met het in februari bereikte akkoord hebben ingestemd. FNV Metaal en CNV Vakmensen lieten dinsdag weten dat hun leden het resultaat hebben goedgekeurd. De Unie, VHP2 en de werkgevers hadden hun fiat al eerder gegeven.

Het cao-akkoord, dat volgens de bonden voorziet in een gemiddelde loonsverhoging met 3,29% over een periode van dertig maanden, volgde op een lange reeks stakingen bij de metaalbedrijven en hoog oplopende ruzies tussen de onderhandelaars van de bonden en FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hammink-Blueming. Premier Mark Rutte en de voorzitters van vakbonden en werkgeversverenigingen moesten eraan te pas komen om de gemoederen te bedaren.

Dispensatie

De partijen lagen behalve over de hoogte van de lonen principieel met elkaar in de clinch over het openbreken van de loonaanspraken bij bedrijven die in moeilijkheden raken, de 'dispensatie'.  Dezentjé wilde in die situaties af van het veto van de bonden, maar beet uiteindelijk in het zand.

Volgens de FME-voorzitter zelf was dit maar een heel klein punt vergeleken met afspraken over korter werken voor oudere werknemers en de looptijd. Naar haar zeggen stond de reputatie van BV Nederland op het spel. Van de 2200 bedrijven die bij de cao zijn betrokken heeft 30% buitenlandse aandeelhouders. Ook in 2016 ging het cao-traject gepaard met een lange reeks stakingen.

ASML

De metalektro is een van de grootste cao's met 150.000 werknemers. Het is ook een  toonaangevende sector voor de economie, met internationaal actieve bedrijven zoals ASML, VDL Nedcar en Royal IHC.

Verwijzend naar de winstgevendheid van vooral de hightechsector begonnen de bonden met een looneis van 3,5% per 1 juli vorig jaar, maar volgens de FME zijn er ook veel bedrijven in de sector die dat niet kunnen trekken. De onderhandelaars van de werkgevers zwaaiden met grafieken die laten zien dat de lonen in de sector al sinds 2007 bovengemiddeld stijgen.

Korter werken

De verhoging met 3,5% is er wel gekomen, maar pas per 1 februari van dit jaar. Later dit jaar en in 2020 komen daar nog structurele verhogingen van €58 en €116 bij. Een generatiepact stelt werknemers boven de 62 jaar in staat korter te werken met beperkt loonverlies en behoud van alle pensioenrechten. Voorwaarde is dat ook de werkgever ermee instemt. De werkgevers hebben voorts beloofd 3000 uitzendkrachten een vaste baan te geven.

vorige  terug naar overzicht