Blog

12 februari 2019 | Sport als metafoor voor werk

Jorg Sauer Jorg Sauer Via mijn blog wil ik met jullie delen wat mij bezig houdt over diverse onderwerpen, maar ik wil jullie ook aanzetten tot nadenken en misschien wel een reactie ontlokken.
blog email jorg.sauer@vhp2.nl

Sport als metafoor voor werk

Ik lever als ‘Adviseur arbeidsvoorwaarden’ graag een bijdrage aan de verbetering van de arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen van mensen. Het dagelijkse werk van mensen boeit me. Het krijgt een extra dimensie als ik mensen kan helpen om zoveel mogelijk vreugde en voldoening uit het werk te halen.

Mijn inspiratiebron is de sport triathlon. In de periode dat mijn twee dochters klein waren, deed ik geen wedstrijden, maar trainde ik alleen het zwemmen, fietsen en lopen. De laatste 10 jaar doe ik dat wat fanatieker en het fanatisme gaat nu zover, dat ik mij heb voorgenomen om in 2020 de “long distance” in Almere te doen en in dit najaar mijn eerste marathon te lopen.

Door al dat trainen en het doen van wedstrijden ben ik erachter gekomen dat ik veel dingen, die ik tijdens het sporten tegenkom, naar mijn werk kan vertalen. Hierbij wat voorbeelden:

  • Hoe kan ik mezelf motiveren om toch te gaan sporten als ik eigenlijk niet zoveel zin heb? Het antwoord is: gewoon beginnen, aan het plezier denken dat ik aan de klus beleef en het goede gevoel achteraf. Het helpt me ook om aan het ontevreden gevoel te denken als ik het niet ga doen. Het antwoord is bijna hetzelfde als ik tegen een lastige klus op mijn werk aanhik.
  • Als anderen mij voorbijfietsen, lopen of zwemmen heb ik de neiging om tegen mezelf te zeggen “stop er maar mee”. Ik heb geleerd om op die momenten blij te zijn voor de ander en tegen mezelf te zeggen dat ik mij niet met anderen hoef te vergelijken en dat ik tenslotte voor mezelf train. Ik doe mijn best en meer dan dat kan ik niet doen.
  • Als ik pijn heb dan voer ik een strijd tussen doorbijten en gas terugnemen. Door goed naar mijn lichaam te luisteren kan ik steeds beter het verschil merken tussen pijn waar ik doorheen kan gaan en pijn waar ik aan toe mag geven.

In het werk doen zich regelmatig situaties voor die zeer vergelijkbaar zijn met de confronterende momenten tijdens het sporten. Ik merk dan dat ik soortgelijke mentale strategieën kan toepassen om het op te lossen.

Dit weekend las ik een artikel in NRC Handelsblad waarin de huidige tijdsgeest wordt beschreven waar zelfdisciplinering steeds meer aandacht krijgt. Dat artikel confronteerde mij met het gegeven dat ik de keuzes die ik maak geheel vrijwillig maak. Maar eerlijk is eerlijk ik word elke dag beïnvloed door collectieve trends zoals gezond eten, weinig alcohol drinken, op je slaap letten, veel sporten, mindful leven enz.

Ik voel me daar heel goed bij en ik hoop dat ik met dit artikel anderen kan inspireren om bij zichzelf te rade te gaan of zij al of niet blij zijn met hun manier van leven en dus vaak ook werken en of ze eigenlijk liever iets zouden willen veranderen. In dat geval sta ik je graag voor je klaar om het hierover te hebben.