Blog

8 april 2020 | Solidariteit: Het mag weer!

Casper Vaandrager Casper Vaandrager
blog email casper.vaandrager@vhp2.nl

Als mensen mij vroegen waarom ze lid moesten worden van een vakbond vermeed ik consequent het woord solidariteit: te marxistisch, te oubollig, iets van vroeger. Kortom: weinig aansprekend en bepaald niet wervend. Dat vond ik altijd jammer want solidariteit is misschien wel de kern van een vakbond.

In deze coronatijd zijn er inmiddels talloze voorbeelden van solidariteit. Het schrijven van brieven aan ouderen, het doen van boodschappen voor de buren, hulplijnen voor eenzame mensen etc etc. Zelfs supporters van Ajax en Feyenoord weten elkaar te vinden in een gezamenlijk doel: aandacht voor de zorgverleners!. Rutger Bregman heeft gelijk: de meeste mensen deugen. Een gedeeld lot, een crisis, brengt mensen die normaal gesproken niets met elkaar te maken hebben, bij elkaar, Kortom: solidariteit is terug van weggeweest en wordt weer in volle glorie gebruikt en genoemd om het gevoel van bij elkaar horen en elkaar steunen te onderstrepen.

Maar…………niets menselijks is ons vreemd en dat betekent dat wanneer de crisis weer voorbij is, daarmee ook de solidariteit verdwijnt. Is dat erg? Toch wel een beetje. Zou mooi zijn als we ook in tijden dat het goed gaat een beetje solidariteit kennen en dat durven te benoemen.  De crisis heeft mij in ieder geval geholpen om, in ieder geval tijdelijk, minder terughoudend te zijn.

Wees solidair: En hou vol!