Blog

20 november 2018 | Nieuwetijdsbond

Laatst las ik een artikel over zogenaamde ‘Nieuwetijdskinderen’. In alle eerlijkheid, deze term intrigeert en irriteert mij tegelijk. Het irriteerde mij omdat ik persoonlijk houd van gevoelig, maar niet té zweverig. Ik betrapte mezelf erop dat ik dus het ‘Nieuwetijdskind’ associeerde met een hoop zweverig gedoe. Ai… Gelukkig wilde ik dat wel even toetsen door het artikel goed te lezen. Dat leidde bij mij persoonlijk tot een heel verrassend inzicht wat ik graag met jullie wil delen. Komt ‘ie.    

Nieuwetijdskinderen zijn gevoelige kinderen en willen harmonie. Ze doen vaak hun best om tegengestelde belangen te zien, te begrijpen en vervolgens bij te leggen zodat alle betrokkenen tevreden kunnen zijn. Ze slaan al jong bruggen in conflicten. Deze kinderen hebben een sterke eigen visie en wijken daar ook niet zomaar vanaf. Hierdoor kunnen ze overkomen als rebels, anders en eigenzinnig. De intentie ís alleen helemaal niet om opstandig te zijn. Zij willen gewoon zichzelf kunnen zijn. Omdat ze minder door angst en (zelf)behoud worden aangedreven, zijn ze ook minder gevoelig voor dwang, autoriteit en discipline. Dat maakt ze tot sterke persoonlijkheden.

Na het lezen van het artikel kon ik tot mijn verrassing voor mezelf een conclusie trekken. Ik herkende onze VHP2 wel in deze persoonlijkheden. VHP2 is voor mij een ‘Nieuwetijdsbond’! Het ‘nieuwetijdsprincipe’ staat namelijk helemaal niet zo ver van ons af. VHP2 is gevoelig op signalen en contacten en wil harmonie. We zijn goed in het zien van tegengestelde belangen en ze te begrijpen. We hebben al veelvuldig laten zien dat we kei zijn in het slaan van bruggen voor verschillende partijen. In menig cao-onderhandeling heeft VHP2 deze rol al gepakt en werd deze ook zeer gewaardeerd. We creëren nuance. Soms zijn we rebels en eigenzinnig en anders zijn is toch helemaal niet erg? Daarom zijn jullie nou juist lid van VHP2, nietwaar?

Last but not least. Wij hebben een sterke eigen visie. En die visie is niet samen te vatten in één enkele zin. Die komt namelijk tot uiting in alles wat wij doen voor onze leden. Niet zomaar meewaaien met de wind. Zelf een doordachte mening vormen en een doordacht standpunt innemen. Een eigen karakter. Dát maakt VHP2 VHP2 en onze leden onze leden. Daar wil je gewoon bij horen, toch?


Thérèse Beurskens – Van Oijen

Adviseur Arbeidsvoorwaarden