Blog

12 oktober 2020 | Interview Gerrit Cleven Prysmian

Interview Gerrit Cleven Prysmian

Hoe de andere aanpak van VHP2 werknemers sterk maakt

Noem VHP2 geen vakbond, want dan strijk je Gerrit Cleven (55) tegen de haren in. De belangenbehartiger van high tech professionals is een vakvereniging, benadrukt hij, en dat voelt net even anders. Hoewel de Dikke van Dale geen onderscheid maakt, roept een bond bij de bestuurder associaties op met recalcitrant gedrag, geschreeuw en profileringsdrang. Hij is daar niet kapot van; de kernwaarden van VHP2 passen beter bij hem: de dialoog aangaan en verbinding zoeken. In deze blog maakt hij duidelijk dat je in een gesprek ook heel goed een vuist kunt maken.

Spierballentaal, borstklopperij, scoren in de media, Cleven moet er niets van hebben. De equipment engineer van Prysmian (producent van kabels) had al snel door dat de stijl van VHP2 anders is. Als lid van de (centrale) ondernemingsraad had hij regelmatig contact met VHP2-prominenten als Casper Vaandrager en Jörg Sauer. Mensen die in zijn ogen altijd naar oplossingen zoeken op basis van wederzijds respect. Die pas een steviger aanpak kiezen als de dialoog niet meer werkt.

Signatuur VHP2 gaf de doorslag

Het is vanwege die geheel eigen signatuur, dat hij een jaar of zeven geleden voor VHP2 koos. “Een collega haalde me over om mee te gaan naar een thema-avond van de vereniging. Ik weet niet eens meer wat de precieze trigger was, maar verbinden en praten, dat past bij mij. Het was op dat moment dat ik besloot mij aan te sluiten.”

Daarna ging het snel. Cleven werd gevraagd toe te treden tot de ledenraad en is inmiddels lid van het bestuur. Hij zet zich graag in voor anderen, onder meer vanwege persoonlijke ervaringen. “In de techniek heb ik veel mensen gezien die doorgroeiden naar een leidinggevende functie. Mensen die goed zijn in hun vak, maar die niet opkomen voor hun belang. Ik zie maar al te vaak dat werkgevers afspraken niet nakomen of de rand op zoeken bij wet- en regelgeving, die ze in hun eigen voordeel uitleggen. Voor een individu is het lastig hiertegen in het geweer te komen. Een vakvereniging kan dit wel doen, namens het collectief.”

Vuist maken door te verbinden

In de lopende onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de metalelektro zoekt VHP2 ook de verbinding. Het streven is niet alleen om krachten van werknemers te bundelen, maar ook die van alle betrokken bonden. Cleven ziet dat als dé manier om een vuist te maken ‘tegen een sterke’.

De inzet van VHP2 is er onder meer op gericht dat werkgevers het toenemend aantal thuiswerkers voorzien van een goede, ergonomisch verantwoorde werkplek. Verder gaat de aandacht sterk uit naar het generatiepact. Het idee daarvan is kortgezegd dat zestigplussers korter gaan werken en dat jongeren de vrijkomende uren invullen. “We willen niet dat het net zo gaat als eerder bij de ATV. Het was toen ook de bedoeling om werkgelegenheid te creëren maar in de praktijk zijn veel ingeleverde uren gewoon verdwenen.”

VHP2 ook interessant voor jongeren

De inzet van bonden voor jongeren heeft iets ironisch, aangezien deze groep hen meestal links laten liggen. Cleven kan dat ergens wel begrijpen: “Ouderen hebben meer baat bij een lidmaatschap omdat ze meer te verliezen hebben. Bijvoorbeeld omdat ze meestal meer verdienen. Jongeren denken vaak ‘als het mij niet bevalt, zoek ik een andere werkgever’.’’

Toch profiteren zij ook van de diensten van een vakorganisatie, meent Cleven. “Je kunt juridische bijstand krijgen bij een geschil of loopbaanbegeleiding. Coaching is ook mogelijk, zelfs als het om iets gaat wat in je privéleven speelt. Ook houden we interessante thema-avonden. En als je lid bent wordt er niet over je besloten maar praat je mee.”

Profiteer ook van juridisch advies, hulp bij sollicitatie, van ons zakelijk netwerk en stem mee over voorstellen. Word nu lid en maak gebruik van onze speciale actie: als je minimaal één jaar lid blijft ondersteunen we jou bij arbeidsgeschillen, zonder de gebruikelijke wachttijd van zes maanden. Kijk op https://vhp2.nl/nl/lid-worden/ of neem contact op met 040-211 6222.

VHP2: Samen komen we verder.