Brainport Future Skills Onderzoek 2020

Inzicht in dynamiek van de arbeidsmarkt (regio Eindhoven) nu essentieel

Om zo goed mogelijk te kunnen anticiperen en reageren op veranderingen in de arbeidsmarkt is in opdracht van Brainport Development het Brainport future skills onderzoek gedaan. Het is belangrijk om deze veranderingen inzichtelijk te maken en – voor zover mogelijk – te kwantificeren.

Uitkomsten van het onderzoek laat zien dat door de hoge specialisatiegraad van de regio er enerzijds een sterke positie in de technische industrie is ontwikkeld. Dit maakt anderzijds de regio, conjunctuurgevoelig.

In dit onderzoek is een nieuwe, innovatieve manier van meten ontwikkeld. De vraag op de arbeidsmarkt wordt op een fijnmazigere en veelzijdigere manier geanalyseerd. De traditionele analyse van vraag en aanbod naar beroep en opleiding is  gekoppeld aan de vraag naar skills (vaardigheden).

De reden voor deze keuze is dat op het gebied van vaardigheden maar ook op het gebied van kennis en soft skills in vacatures een toename is van het gemiddeld aantal gevraagde skills. De verbreding van de gevraagde profielen past bij de noodzaak voor leven lang ontwikkelen. Werknemers hebben steeds andere en meer skills nodig om geschikt te blijven voor het werk dat zij doen of voor andere stappen in hun loopbaan.

Ook dit onderzoek wijst weer uit dat juist ook het oefenen en ontwikkelen van vaardigheden essentieel is in een snel veranderende markt. VHP2 roept werkgevers op om dit onderzoek goed tot zich te nemen. Voor VHP2 is het bovenal van belang dat werknemers zich zelf bewust zijn van het belang om zelf aan de eigen (soft) skills te werken. Zeker in een tijd dat er veel onzekerheid is zorgen vaardigheden soms voor nieuwe wegen.

Mocht je nog geen lid zijn van VHP2, wordt dan nu lid! Vanwege de onverwacht onzekere tijden heeft VHP2 de aanbieding dat voor iedereen die voor 15 mei lid word geen wachttijd wordt gehanteerd. Hierdoor kan je gelijk een beroep doen op juridische bijstand.  Samen komen we verder!

 

vorige  terug naar overzicht